1

Topic: fader problem with logic 8

hi,

this sems to be a major problem for what i see here at the forum. but in my caise i couldnt fix it folowing all the steps you recomend to other users.

when i touch with my finger on the fader of the alphatrack the fader of the logic correspondent track starts to move like crazy up and down. and when i move the fader of the track on logic the fader of alphatrack keeps totally down with no movement at all.

allready try: the 'Rebuild Defaults' option under Logic, Preferences/Control Surfaces. If that doesn't do it open 'Setup' from the same location, highlight the AlphaTrack icon and make sure that the MIDI In and Out settings on the top-left are both set to 'Frontier AlphaTrack'. If THAT doesn't do it then delete the AlphaTrack icon altogether, close Logic and relaunch.

Lastly, try calibrating your unit by pressing Shift+Stop+F4 and releasing.

Any help?

Thank you.

nr

mac os x 10.4.11
2GHZ Core 2
4GB

Logic 8.0.2
AlphaTrack Macintosh Installer v1.3
Logic 8 Plug-In v1.1

Re: fader problem with logic 8

Hello nr,

I suspect 1 of 2 things is getting you.

Either;
1. there is still a copy of the old Logic plug-in lurking on your machine somewhere. Be sure you have removed the old one and emptied trash before putting the v1.1 version into the folder. Then delete the AlphaTrack icon from the Logic control surface setup and restart.

2. There is a setting in your Control Surface setup that is incorrect. If you highlight the AlphaTrack icon and look down the list of parameters on the left column you will find one called "Relative Change Mode". This should be set to "Course".

Let us know if this helps or not but gives us any details if not.

CS

3

Re: fader problem with logic 8

I only installed the V1.1 that i downloaded for frontierdesign page. but in any case, where should i look for an older version and what's its name?

and yes it was already by default "Coarse".

still having the problem...


thank you.

Re: fader problem with logic 8

Ah, Logic 8 ships with a faulty plug-in pre-installed from Apple. Basically they started writing one and didn't finish it so we wrote a new one. Unfortunately they never pulled out the bad one.

Close Logic and go to your Applications folder. Find the icon for Logic and CTRL-Click it. This will open a menu. Select "Show Package Contents", then open Contents. In there you will find the folder MIDI Device Plug-Ins. This  is where the old plug-in is and should be deleted. To keep things simple, if you created a new MIDI Device Plug-Ins folder in your Library/Application Support folder than delete that too and just copy the new v1.1 Plug-In into this folder (after dumping the old one).

Then open Logic Control Surface Setup and delete the ALphaTrack icon. Close and relaunch Logic, and you should be ok.

CS

5

Re: fader problem with logic 8

yes!!!... Thanks! i deleted it and copy the new one and everything is just fine i think!!!...

thank you for the help!...

best.

nr

6

Re: fader problem with logic 8

New problem!!!

After i use the alphatrack to mix some tracks (volume automation) the Logic Stoped and went "Crazy" and this message comes out.

"Logic Pro has detected a possible conflict between one or more third party midi or audio drivers.

Be sure to install the latest drivers for all audio and midi equipment connected to your computer, and remove any older or unused drivers."

i use a Motu Ultralite and a Liquid Mix connected to the logic with the latest drivers. Now i can't work anymore in this project that i should finish and send today to my client. i allready deleted the alphatrack bundle of the MIDI Device Plug-Ins and i also deleted the alphatrack from the Control Surface setup of Logic but for some reason I still cant play the project i was working on with the Alphatrack. No problem with other projects that i never use the alphatrack.

thanks.

nr

Re: fader problem with logic 8

Hmmm.... no clue why or how the AT could do this. Is there any chance you have a MIDI track in that project that accidentally has the AT selected as a MIDI input or output?

Any other clues?

CS

8

Re: fader problem with logic 8

no Midi tracks on this project. only audio tracks and Software Instrument tracks. i allready deleted all the software related with the AT of my computer and then i could open again the project and finish it without using AT. i had to do all my final mix with the mouth... :(

so i wanna try it again for one or two times before i decide to sell the equipment.

so what steps you advise me to do now?

best,

nr

Re: fader problem with logic 8

I would say just set it up again as you had it, with the latest plug-in and driver. Then, if the problem occurs again, try to make a note of exactly steps led up to it misbehaving. Maybe you could email us a copy of the project file to look at.

We haven't seen this occurring regularly in the field so I don't have a reason to think it is a bug yet, but we will watch it carefully.

CS

10

Re: fader problem with logic 8

install again AT and the latest driver and logic plugin and  for now everything is working fine.

best

nr